
ADDENDUM NO. III 
 

DATE:   January 24, 2018 
 
TO:   All Potential Bidders 
 
FROM:   Penny Owens, Assistant Purchasing Agent, City of Knoxville 
 
SUBJECT:  Addendum No. III to the Invitation to Bid for 2017 Large Diameter 

Cured-in-Place-Pipe Project 
 
RFPS TO BE OPENED: January 31, 2018 at 11:00:00 a.m. (Eastern Time) 
 
This addendum is being published to answer the following questions submitted concerning the above 
referenced ITB. This addendum becomes a part of the contract documents and modifies the original 
specifications as noted. 
 
Question #1:  The “Bid Proposal” provided with the bid documents states under item “1.00, a. 10.5mm 
CIPP (16.5mm for water cure)”. There is similar language for bid items 2.00a, 2.00b, 3.00 and 4.00. Yet, 
the CIPP specification provided with the bid documents states in Section 13330, Part 1 General, 1.01 
Scope, Paragraph C. that “Hydrostatic inversion and water curing CIPP methods shall be the primary 
means of completing all work shown in these specifications. Air inversion and steam curing will only be 
allowed in extreme circumstances where the Contractor can clearly demonstrate that hydrostatic 
inversion and water curing cannot be physically performed, pose a safety threat to personnel or 
property or result in an inferior installation. Air inversion and stream curing methods must be pre-
approved in writing by the Engineer after the Contractor has submitted documentation and a request to 
utilize these methods.” Additionally, in Section 13330, Part 2 Products, 2.04 CIPP Design, Paragraph A., 
2., paragraph a. Minimum Acceptable Pipe Thickness that “the minimum cured liner thickness shall be as 
follows, …18”, 0-18’ depth, 13.5mm, 24”, 0-18’ depth, 15mm, 30”, 0-18’ depth, 15mm, and 36”, 0-18’ 
depth, 15mm” (paraphrased for brevity). Can you please explain the meaning of bid items 1.00, 2.00, 
3.00 and 4.00 with regard to the example above, “1.00, a. 10.5mm CIPP (16.5mm for water cure)”? For 
item 1.00, should we bid to install an 18” liner that is 10.5mm thick? Or 16.5mm thick? Or 13.5mm 
thick? 
 
Answer: The 16.5mm only applies to water cure. Unless using the U.V. methods, follow the Minimum 
Acceptable Pipe Thickness in the specifications. 
 
Question #2: As this project is solely storm sewer rehabilitation, are end seals per Section 13330, Part 
2.05 necessary?  
 
Answer:  Yes, the end seals are required. 
 
 

END OF ADDENDUM III 


