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DATE: June 21, 2022
TO: Prospective Respondents
FROM: Amy Lucey, Procurement Specialist

SUBJECT: Addendum #2 to Invitation for Bid, # 37848, Annual Civil Works Construction Contract
2022-2025

As a result of inquiries, the following clarifications/changes are provided for your information. Please make
all appropriate changes to your bid documents. Note: changes are reflected with original language shown
with strike-through and new language is underlined.

Q1. Does the District perform the survey work on the jobs when needed? If not, how do we charge for
Survey work?

Al: The District may conduct preliminary field survey work for the basis of estimating quantities for
each work order. However, for most work orders the District does not provide survey work. In
most instances the survey required is field related and shall be completed by the Contractor. For
all field related survey/project layout, the Contractor would charge this time as a Construction
Superintendent. Should a survey require a licensed surveyor to complete the work, this will be
noted in the individual work order. In those instances, the contractor shall provide a sub-contract
cost to complete the work. The successful contractor(s) should be capable of field layout
including both vertical and horizontal control.

Q2: Is the contractor Responsible for Submitting Asbuilts on Completed Work Orders if/When
required? If yes, do we charge for the asbuilts?

A2: For the purpose of this work, as-built drawings are not required to be certified by a licensed
surveyor. Work hours associated with completing as-built drawings shall be charged as a
Construction Superintendent.

Q3:  When ongoing WO is on hold or delayed, not to the contractor’s fault, does the District pays for
standby time on equipment?

A3: No, the contractor is only paid for the time the equipment is working not during idle times with
one exception, if equipment is not on the rate schedule and is rented, the District will pay the
agreed to rental rate.

Q4. During extended periods of rain and/or during major weather events is the contractor allowed for
any reimbursement for equipment sitting at the job sit
A4: Refer to Answer 3 above.

Q5: If contractor is using all machines that he owns at another WO and has to rent an additional
equipment listed on the Cost Schedule can the rent be charged to SIRWMD?

Ab: No, however, the contractor will be reimbursed at the hourly rate listed in their Hourly Rate Cost
Schedule. Refer Section 8, Work Orders paragraph (d)(ii) within the Sample Agreement, which
states that renting or leasing the same piece of equipment will be paid at the unit cost stated in the
Hourly Rate Cost Schedule. The District will work with the contractor’s to minimize conflicts.
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If contractor does not own one of the machines listed on the Cost Schedule can he rent this
machine and charge the rent to SIRWMD?
Refer to Answer 5 above.

If a WO is issued with 120 hours for large excavator allocated, are these 120 large excavators’
hours minimum guaranteed hours on this WO?

No, all hours in the work order are estimates of the time required to complete the work. Only
actual hours worked shall be recorded and paid for. For Type 2 work orders, the work is lump
sum and equipment hours are solely used for cost estimating purposes.

Does the district pay for hotels or meals?

No, this is considered overhead and is the responsibility of the contractor. Refer to Section 6,
Payment of Invoices, paragraph (e) Travel Expenses within the Sample Agreement: they are a
cost of providing the service that is borne by the Contractor and are only compensable when
specifically approved by the District as an authorized District traveler.

When an operator multifunction on a smaller job and works as an operator and sometimes as a
labor can we charge him as an operator full time even though he was not running any machine?
No, the operator rate is charged when the person is operating equipment; the Category 3 Labor
Rate is charged when the person is not operating equipment as specified in Section 8 Work
Orders, paragraph (f) Hourly Rates within the Sample Agreement.

Are bidders required to show ownership of a minimum number of machines to bid this job?
No.

When a contractor works more than 40 hours in a week, is he allowed to automatically charge
over time rates?

No, overtime is only charged when the District requests that overtime be incorporated to
complete a project within a certain timeframe and is typically included in the work order. A
contractor may choose to work more than 40 hours per week but this is at their own discretion,
the District will not compensate the contractor for this overtime.

Are we allowed to work Saturday and Sunday and charge the overtime rate if we go over
40h/week?

Normal working hours for the District are typically 10 hour days Monday through Thursday,
however the contractor may work Friday to offset any time lost during the week. The contractor
may work Monday — Friday as long as the work on Friday is approved by District personnel. Any
work on Saturday or Sunday also requires pre-approval by District personnel. The District does
not reimburse for overtime for hours work above 40 hours unless this is work is requested by the
District and/or indicated in the work order. Otherwise any time worked above 40 hours is at the
discretion of the contractor. Refer to Section 8, Work Orders, paragraph (1) Work Schedule within
the Sample Agreement.

NOTE: The Bid Due Date remains 2:00 p.m., Thursday July 14, 2022

Please acknowledge receipt of this Addendum on the Bid FORM provided in the proposal package.

If you have any questions, please e-mail me at alucey@sjrwmd.com.
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