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Clarification 

The wall between Rm 102 and Rm 112 and the Rm 112 and the rated corridor does not have 

any asbestos product and is not part of the Apex report. This wall has been installed at a later 

date and does not need any abatement prior to work. The work in that area requires filling the 

upper windows with framing and drywall repair and adding a door to the rated corridor and 

framing and drywall repair at the existing door location into Rm 102.    

Question 1  

During pre-bid the project manager mentioned installing another layer of drywall over the existing in 

Room 102, 112, 106, 107 and the rated corridor. Will this be considered. 

Answer 1 

Please place in bid another layer of 5/8 Type X over the existing drywall in rooms 102, 112, 106, and 107. 

Drywall in the rated corridor is already part of the bid package.  

Question 2  

DIV 6, MILLWORK: Room 108 – there is no elevation for the millwork in this room; only PL-1 called out 
on the schedule. Below is a pic of how it is now. Do you want it to resemble this or differ? Can an 
elevation be provided? 

Answer 2 

 Replicate existing, minus the shelving in the center. Countertop height to be 34” to meet ADA 
requirements. Existing cabinet depth is approx.. 18”. Provide wall paneling  behind the new millwork. 

 

Question 3  

DIV 8, STOREFRONT/GLAZING: Room 108 – What is the height of the reception sliding window? 

Answer 3 

Approximately 4’, to be verified in field. Top of counter to be at 34”AFF. 

Question 4  

DIV 8, STOREFRONT/GLAZING: Are we to price Manufacturers Standard Hardware in the aluminum 
elevations? 

 



Answer 4 

Yes. Will have to verify with Patrena if they have any special requirements. 

Question 5  

DIV 8, STOREFRONT/GLAZING: Do you know what type of Low-E Coating or SHGC they are looking for? 
 

Answer 5 

Required by Energy Code. SHGC= 0.25  

Question 6  

The drawings have listed a SJ type fixture that says for attic lights, but there is not shown on 

drawing. Neither is UC type lighting , which I believe is LED tape? 

Answer 6 

We will not install the lights in the attic. The contractor can install what temporary lighting they need for 

their work. The UC type are for cabinetry lighting. We will also not worry with the cabinetry right now. If 

staff needs lighting it will have to be done at a later date. Neither fixture will be used. 

Question 7  

For the epoxy floors in base bid and alternate #4. Soy step epoxy instructions says to sand the 
surface or remove the VCT so it can adhere. Did I understand you correctly yesterday that if 

epoxy is selected the sanding/abetment would be a Change Order and to quote as we were just 
going directly over VCT? 

Answer 7 

Alternate # 4 is only for the Bathroom areas. The application of the epoxy should be part of the 

preparation from the contractor or subcontractor per the manufacture’s guidelines. The adherence of 

the product should be per the manufacturer’s method. Follow the manufacturers guidelines for the 

application of epoxy over ceramic tile. There is no abatement required for work in the bathroom area. 

 

The VCT is the only area that will require the abatement prior to any work requiring removal of the 

concrete. There will be no epoxy over the VCT. The finish schedule shows only LVT over VCT areas.  

There should not be a need for a Change Order for this work. 

Question 8  

The question I have is about the access to the ceiling and the code. Randy Vaugh, City 

Mechanical Inspector has said during a remodel that the IMC Code 2015 Section 306 has to be followed. 

IMC Code 306.1 Access in part states "accessible for inspection, service, repair, and replacement without 

disabling the function of a fire-restricted-rated assembly..." 

Under section 306.3 



in part states "The clear access opening dimensions shall be not less than 20 inches by 30 inches..."  

Answer 8  

Randy is correct in abiding by Section 306. But not sure which section applies. Section 3.1 give the 

dimension but only pertain to if “Appliances in Attic”. There are no appliances that need to be serviced. 

So this section does not apply. The dimension of the two access opening around 18” X 36”  I have 

spoken to Randy and the opening is sufficient for inspections. This is not considered confined space. 

Definition; 

A confined space also has limited or restricted means for entry or exit and is not designed for 

continuous occupancy. Confined spaces include, but are not limited to, tanks, vessels, silos, 

storage bins, hoppers, vaults, pits, manholes, tunnels, equipment housings, ductwork, pipelines, etc 

Question 9  

F1 frame detail shows 4” face head, but H1 detail shows 2” face. Which is it? 

Answer 9 

Refer to F1/F2 for frame types and dimension, refer to H1 for installation detail. 

Question 10  

Is the plastic laminate for wood doors to match some existing pattern? 

 Answer 10 

Nothing to match. Coordinate finish with owner. 

Question 11  

what are the dimensions for the alcove stalls in 103/104 rest rooms? Scale it 

Answer 11 

Approximately 8’, to be verified in field. Door is 36” wide. 

Question 12  

In reference to the new meter base, drawing E-1 shows a new 400 Amp meter base, but drawing E-3 
shows a 200 Amp meter base.  Please advise on which is correct. 
 

Answer 12 

400 Amp 

Question 13  

On A100, Floor Plan- First Floor, office 108 there is a wall tag SD1, identify this wall type. 

Answer 13 



Similar to SD2 with stud size 1 5/8” 

Question 14  

In reference to new devices, is it acceptable to surface mount utilizing EMT? 

 

Answer 14 

Yes. Coordinate if paintable is required by Architect/Owner. 

Question 15 

In reference to drawing E-3, is the EC responsible for providing and installing a disconnect for “PKG-1” 
and “PKG-2”?  Disconnecting means are not shown on the drawing for these units. 

 

Answer 15 

Yes, each unit disconnect to be provided by EC.(See General Note "K" on M-0 sheet) 
 

Question 16 

In reference to drawing E-2, no lighting controls are shown for the light fixture in Support 105.  Are any 
lighting controls required for Support room 105? 
 

Answer 16 

Switch should be inside room (if enough space) to the left od the door. I believe that is where the 
existing switch is currently. 
 

 

 


